Blijf koel deze zomer met de perfecte airconditioner voor jou

Elias Gerald

De zomer betekent genieten van reizen, wandelingen en drankjes buiten. Mooi weer is natuurlijk geweldig, maar wanneer het te heet wordt, kan dat al snel enorm vervelend worden. Binnen in huis is het veel te warm, waardoor je de hele tijd zweet, je jezelf niet comfortabel voelt en je nauwelijks kan slapen. Een bijzonder lastige situatie die weegt op je humeur en je productiviteit. Gelukkig zijn er oplossingen die jou helpen en die ervoor zorgen dat jij optimaal kan genieten van warme temperaturen zonder dat die op je comfort wegen. Met een airconditioner die bij jouw woning past, blijf jij deze zomer koel en kan je focussen op wat echt belangrijk is...zwemmen, ijsjes en terrasjes.

Airconditioners zijn apparaten die ervoor zorgen dat warme lucht wordt omgezet in koude, en omgekeerd. Wanneer een ruimte gekoeld moet worden, haalt de airco de warme lucht weg uit de ruimte en vervoert die vervolgens naar buiten. Door middel van een warmtewisselaar ontstaat er koele lucht die dan weer naar binnen wordt gebracht en de ruimte in wordt geblazen. De meeste airconditioners kunnen trouwens ook verwarmen. Het systeem werkt dan volledig omgekeerd. Van een goede airconditioner kan je dus eigenlijk ieder seizoen genieten.

Deze toestellen zijn er in zeer uiteenlopende prijsklassen, modellen en groottes. Afhankelijk van de functies die jij het belangrijkst vindt bij een airco, is er een exemplaar dat het best bij jou past. Daarom is het belangrijk om precies te weten naar wat voor airco jij op zoek bent.

Een vaste of mobiele airconditioner?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is of je vaste of een mobiele airconditioner wil. Het verschil? Wel, beide systemen hebben voor- en nadelen. Het handige aan een mobiele airco is dat je hem van kamer naar kamer kan verplaatsen. Zo kan hij bijvoorbeeld overdag in de woonkamer staan en ‘s avonds meegenomen worden naar de slaapkamer. Bovendien zijn deze ook compact en kunnen ze makkelijk opgeborgen worden wanneer je ze niet nodig hebt. Het nadeel is dat, tenzij je een toestel hebt met splitsysteem, een mobiele airco met een buis komt die de vervuilde lucht naar buiten moet vervoeren. Als die buis bijvoorbeeld uit het raam kan hangen is dat natuurlijk een prima oplossing, maar afhankelijk van de inrichting en locatie van je woning, heb je die optie misschien niet. Doorgaans verbruiken mobiele airco’s ook meer energie, wat tot hogere elektriciteitskosten leidt. Anderzijds zijn ze wel goedkoper in aankoop.

Een vaste airco kan aan de muur worden bevestigd en neemt dus helemaal geen plaats in, wat een groot voordeel is. Ook liggen er geen kabels of buizen in de weg. Deze airconditioners komen vaak met een split systeem, wat betekent dat het deel dat koelt binnen hangt en het deel dat warmte afgeeft buiten staat. Dat zorgt er ook voor dat er de airco minder lawaai maakt. Het nadeel aan een vaste airco is natuurlijk dat die niet verplaatst kan worden, moeilijker te installeren is en duurder is in aankoop. Wanneer je meerdere kamers wil kunnen verkoelen, moet je dus ook meerdere units installeren in je huis.

Vaste airconditioners staan erom bekend dat ze stiller zijn dan hun mobiele tegenhangers. Het is dus aan jou om de afweging te maken. Indien het toestel moet dienen om (onder andere) je slaapkamer te koelen, is dat een belangrijke factor om in gedachten te houden. Ben je gevoelig aan geluid en wil je dat het ‘s nachts zo stil mogelijk is? Dan kijk je best naar de vaste modellen. Is het allerbelangrijkste voor jou dat je airconditioner makkelijk te verplaatsen en op te bergen is? Dan is een mobiel exemplaar uiteraard de beste keuze.

Wat verwacht jij van je airco?

Wil jij maar één kamer tegelijk koelen? Dan is een mobiele airco voldoende. Dit model van Olimpia Splendid is compact en dus makkelijk te verplaatsen doorheen de dag. Met een afstandsbediening stel je de temperatuur in en verander je de instellingen naar jouw voorkeur. Dit toestel is qua prijs ook zeer voordelig. Deze airconditioner is een budgetvriendelijke en eenvoudige optie.

De voornaamste functie van een airconditioner is natuurlijk verkoelen, maar tegenwoordig kunnen deze toestellen ook heel wat meer. Zo kan je bijvoorbeeld een model kiezen dat ontvochtigt, eentje met ventilator, of zelfs een met een lucht reinigingsfunctie.

Natuurlijk is het ook erg belangrijk om rekening te houden met het verbruik van de airconditioner, en met hoe milieuvriendelijk jouw exemplaar is. Modellen die in een lagere prijsklasse liggen, kunnen op lange termijn wel duurder uitkomen dan de iets duurdere airco’s die minder verbruiken.

Een ander mooi voorbeeld van een mobiele airconditioner is deze Trotec. Deze is iets duurder in aankoop, maar heeft een filter die stof en haren uit de lucht verwijdert en wat energieverbruik betreft in de klasse A+ valt. Bovendien past zijn strakke, witte design bij iedere omgeving.

Als je een vaste installatie overweegt, is het vooral belangrijk dat je rekening houdt met de grootte van je ruimtes en de oppervlakte die het toestel aankan. Deze Kältebringer met split systeem is een topper die volledig bestuurbaar is met een app op je smartphone. Zo kan je dus je airconditioner aanzetten wanneer je niet eens thuis bent, waardoor je in een koel huis aankomt.

Zo, nu ben jij helemaal klaar om de keuze te maken en de perfecte airconditioner te kiezen voor jouw woning en levensstijl. Geniet van de zomer in de koele woning!