De beste ventilator voor jouw woning

Trudie Christine

Een goede ventilator is absoluut onmisbaar voor in je huis. Op zeer warme dagen zorgt hij voor een koele wind in je woning zodat je comfortabel blijft, maar ook op dagen met lagere temperaturen is het fijn om een ventilator te hebben om frisse lucht in het rond te blazen. Een ventilator is een goede aankoop waar je het hele jaar van kan genieten.

Er zijn verschillende soorten ventilatoren. Je kan kiezen voor een staande ventilator, een tafelventilator, een plafondventilator enzovoort. Welke voor jou de beste keuze is, hangt af van waar je hem voor wil gebruiken en in welke ruimte, of ruimtes, je hem het liefst wil zetten. We kijken samen naar de mogelijkheden.

Verschillende soorten ventilators

Een goede ventilator wisselt van blaasrichting, of heeft op z’n minst de optie om van blaasrichting te veranderen als jij dat wil. Zo wordt de koele lucht niet steeds in dezelfde richting geblazen en verplaatst de lucht zich door de ruimte heen. Let er ook op dat je een ventilator niet voor lange tijd op jou gericht laat staan. Bij hete temperaturen kan de verleiding groot zijn om je ventilator urenlang op je gezicht te laten blazen, maar wind op je schouders, rug of nek kan tot stijve spieren leiden.

Afhankelijk van waar jij je ventilator een plaats wil geven, kies je een van de verschillende modellen. Als je een kleinere ventilator zoekt die je makkelijk kan verplaatsen, is een tafelventilator een goede keuze. Die zijn perfect voor aan je bureau of op tafel.

Een topkeuze wat betreft tafelventilatoren is de Stille Turbo-ventilator van Iris Ohyama. Zoals de naam al aangeeft, is deze ventilator extra stil. Dat maakt hem perfect voor in de slaapkamer tijdens warme nachten. Dit bolvormige model ziet er schattig uit, is zeer compact en draait z’n hoofd naar links, rechts, boven en beneden. Er zijn drie snelheden waartussen je kan wisselen. Een zeer betaalbare optie die bestaat in klassiek wit of zwart.

Zet je je ventilator liever op de grond, of moet hij in een grotere ruimte staan? Dan ga je beter voor een staande ventilator. Bij dit model kan je de hoogte vaak aanpassen. Bovendien blazen ze doorgaans harder. Vaak draaien de koppen van deze ventilators, maar is er ook de optie om de blaasrichting vast te zetten.

Er is bijvoorbeeld deze torenventilator van Brandson. Dit exemplaar heeft een slaapmodus, wat betekent dat de ventilator iedere 30 minuten van snelheid vertraagt tot hij uiteindelijk vanzelf uitgaat. Ideaal voor wanneer je met frisse lucht in slaap wil vallen maar het toestel niet de hele nacht aan wil laten staan. Het design van deze torenventilator is tijdloos en klassiek en past daarom in ieder interieur. Ook deze heeft drie verschillende snelheden. Wat ook handig is: de ventilator toont de kamertemperatuur. Wil je liever een statiefmodel? De Turbo Silence Extreme van Rowenta is opnieuw perfect voor in de slaapkamer of tijdens rustige momenten waarop je wil dat het stil is. Deze ventilator biedt extreme en intense verfrissing dankzij zijn turboboost-stand. De propeller met vijf bladen draait ook en zorgt voor een brede en onmiddellijke luchtverspreiding.

Een andere, maar iets permanentere optie, is de plafondventilator. Deze bevestig je, zoals de naam doet vermoeden, aan het plafond. Dit zijn over het algemeen ventilators die weinig of geen geluid maken en dus vind je deze vaak in slaap- of woonkamers. Er is meestal een schakelaar die de ventilators bedient en soms zijn er ook modellen met een licht. Een plafondventilator is een prima optie omdat het toestel dan niet in de weg staat en omdat je het nooit moet opbergen.

De platfondventilator van ZOOVQI is een voorbeeld van een lamp en ventilator in één. De ventilator en het licht werken onafhankelijk en zijn dus ook apart te bedienen. Er zijn drie verschillende lichtintensiteiten, van wit naar warm. Wat de windsnelheden betreft zijn er ook drie opties. In tegenstelling tot oudere modellen van plafondventilators waarbij de bladen open en bloot lagen, zijn deze bedekt, wat een veel veiliger alternatief is. Dit exemplaar verbruikt bovendien tot 80 procent minder stroom dan traditionele lampen. Naast deze zwarte ventilator heeft ZOOVQI ook een ander model in het wit. Deze komt ook met drie licht- en drie windsnelheden.

Checklist voor het kopen van een ventilator

Eerst en vooral moet je dus beslissen of je een staande ventilator, een tafelventilator of een plafondventilator wil. Is het de bedoeling dat de ventilator verplaatst wordt tussen kamers, of wil je hem alleen in de slaap- of woonkamer? Dat maakt al veel verschil.

Daarnaast is het goed om rekening te houden met het vermogen van de ventilator. Voor een staand model heb je een hogere blaaskracht nodig dan voor een klein model dat op je bureau gaat staan.

Hoeveel snelheden heeft de ventilator? Idealiter zijn er minstens drie verschillende standen, zodat je wanneer je wil kan wisselen tussen zachte, medium sterke of sterke wind.

Het geluid is een zeer belangrijke factor om rekening mee te houden. Als je je ventilator wil gebruiken in de slaapkamer, moet je op zoek naar een stil model.

Verder kan je ook nog kijken naar de grootte van de waaier. Hoe groter de waaier, hoe meer lucht er verplaatst wordt en hoe sneller de lucht dus koel zal worden.

Als je in slaap wil vallen met de ventilator aan, is een timer een zeer goede functie. Zo kan je de ventilator ‘s avonds aanzetten en zal hij in de loop van de nacht vanzelf uitvallen.