Dit is hoe je de beste elektrische tandenborstel kiest

Elias Gerald

Een elektrische tandenborstel wint op veel vlakken van een gewone handtandenborstel. Een elektrische tandenborstel helpt je beter om iedere tand afzonderlijk en grondig te poetsen en bereikt zones waar een gewone tandenborstel niet bij kan. Bovendien doet een elektrische tandenborstel al het werk voor jou. De juiste poetsbeweging zit al in de tandenborstel. Het enige wat jij moet doen is hem op je tanden plaatsen. Handig!

Iedereen heeft andere tanden. Daarom zijn er ook oneindig veel soorten elektrische tandenborstels. Toch is het van groot belang dat je er een uitkiest die perfect bij jouw gebit past. Poetsen met het juiste model verbetert de mondhygiëne aanzienlijk, houdt je tandvlees gezonder en helpt tandplak en gaatjes te voorkomen. Het is dus zeker de moeite waard om hierin te investeren.

Waarom een elektrische tandenborstel

Er zijn veel redenen om voor een elektrische tandenborstel te kiezen. Zo hebben de meeste modellen een ingebouwde timer waardoor je kan bijhouden hoe lang je aan het poetsen bent. De ideale poetsbeurt duurt twee minuten. Dat lijkt misschien niet lang, maar wanneer je je tanden met een niet-elektrische tandenborstel poetst en niet op de tijd let, is de kans dat je aan twee minuten komt erg klein. Het is dus een aanrader om jezelf te timen tijdens het poetsen om zeker te zijn.

Vaak drukken mensen tijdens het poetsen te hard op hun tandvlees. Elektrische tandenborstels hebben soms een sensor die aangeeft wanneer je te hard aan het drukken bent. Zo kan je beschadigd tandvlees vermijden. Opnieuw een voordeel dat de kost van een elektrische tandenborstel compenseert.

De trillende en draaiende techniek van de borstel werkt beter dan manueel poetsen. Daarnaast beweegt een elektrische tandenborstel natuurlijk ook veel sneller op je tanden. Er wordt veel meer gepoetst op veel kortere tijd, dus tijdens je poetsbeurt van twee minuten zal je met een elektrische tandenborstel veel meer gedaan hebben dan met een gewone.

Verschillende poetstechnieken

Bij elektrisch poetsen zijn er twee verschillende poetstechnieken. Welke voor jou het beste is, hangt volledig af van je persoonlijke voorkeur. De eerste is de sonische poetstechniek. Deze tandenborstels trillen en de haartjes bewegen heel snel heen en weer. Daardoor komt al het vuil dat tussen je tanden zit los en wordt het vervolgens weggespoeld. Bij een sonische tandenborstel is de kop ovaal van vorm en is de borstel iets groter dan die van de roterende borstel. Het bekendste merk dat de tandenborstels met sonische poetstechniek verkoopt, is Philips.

Zo is er bijvoorbeeld de ProtectiveClean 4500. Deze heeft twee verschillende standen: eentje om de tanden te reinigen en eentje om vlekken te verwijderen en de tanden witter te maken. Een zeer goede combinatie dus. Door middel van de sonische technologie wordt het water tussen de tanden geduwd waardoor vuil vrijkomt.

Veel modellen kan je per twee handvaten kopen. Dat is op lange termijn een pak voordeliger. Een voorbeeld is de ProtectiveClean 5100 van Philips. Deze is iets duurder in aankoop maar komt dus wel met twee handvaten, twee opzetstukken en zelfs twee reisetuis. Dit model heeft zelfs drie standen: reinigen, tanden witter maken en tandvleesverzorging. De prijs-kwaliteitverhouding is hier optimaal.

De tweede elektrische poetstechniek heet oscillerend poetsen. In plaats van dat de haartjes heen en weer bewegen, draaien ze hier rond. Er zijn modellen waarbij de borstel ook een pulserende beweging maakt. De borstel hier is niet ovaal, maar rond. De tegenhanger van Philips wat betreft elektrische tandenborstels, is Oral-B. Zij zijn expert in de oscillerende tandenborstels.

Als je op zoek bent naar een elektrische tandenborstel met oscillerende techniek, dan is de Oral-B Pro 2 2500 een schitterende keuze en bovendien de goedkoopste optie uit de lijst. Dit is een model met ingebouwde timer van twee minuten. Ook hier kan je kiezen tussen verschillende standen: dagelijkse reiniging of tandvleesverzorging. Dankzij zijn 3D-technologie is er een sensor die, zoals eerder vermeld, een waarschuwing geeft wanneer je te hard aan het poetsen bent. De batterij van dit model gaat zo’n twee weken mee, wat een zeer goede duur is voor een elektrische tandenborstel. 

Ook Oral-B biedt pakketten van meerdere tandenborstels aan. Zo is er de Pro 2 2950. Nog steeds zeer betaalbaar en met dezelfde specificaties als de Pro 2 2500. Je kan hier kiezen tussen zwarte of roze tandenborstels, of een van elk.

Als je op zoek bent naar het volledige pakket dat je alles aanbiedt wat je maar kan wensen, dan is deze Oral-B Genius 8900 jouw winnaar. Deze komt ook met twee handvaten en kopstukken, maar dat is lang niet alles. Dit is de enige tandenborstel met poetsdekking die jou laat weten waar je al gepoetst hebt en waar nog niet. Zo mis je geen enkel plekje.

Onderhoud van je tandenborstel

Hoe ouder de borstels worden, hoe minder goed ze werken. Vervang daarom je opzetborstel ongeveer iedere drie maanden. Die kan je los kopen. Opzetborstels verschillen trouwens ook in vorm en hardheid, dus probeer te onderzoeken welke borstels jij het fijnst vindt.

De meeste elektrische tandenborstels zijn makkelijk op te laden via de houder. De gebruiksduur van deze toestellen kan hangt erg af van het model en merk. Alleszins moet je je wel voorbereiden op een redelijk lange oplaadtijd.