Hoe kies je de beste robotstofzuiger - Een kopersgids

Elias Gerald

Hoewel robots nog niet op alle werkterreinen mensen vervangen, kunnen ze zeker geweldig werk leveren in onze huizen. Er is een robot voor bijna elke behoefte, van robots die koken tot robots die onze centrale verwarming of de lichten beheren. Als je het stofzuigen van je huis een van de meest vreselijke klusjes vindt, kun je nu ook robots krijgen voor deze taak. 

Als je naar de top tien robotstofzuigers kijkt, begrijp je misschien hoe complex en praktisch deze producten kunnen zijn. Vandaag de dag zijn ze overal verkrijgbaar en relatief betaalbaar. Leer hoe je de beste robotstofzuiger kiest. 

TLDR: Waar moet je op letten bij het kopen van een robotstofzuiger? Lees meer in deze kopersgids.

Belangrijkste functies om te overwegen

Er zijn veel functies om rekening mee te houden voordat je een robotstofzuiger koopt. Hier is een lijst met de belangrijkste.

Mogelijkheid om schoon te maken en te dweilen

Robotstofzuigers doen meestal geweldig werk bij het oppikken van stof, haar of kattenbakvulling. Ze kunnen je helpen veel tijd te besparen bij het schoonmaken van je huis. Deze robots zijn echter geen mensen en hebben geen ogen. Verwacht dus niet dat ze op hetzelfde niveau presteren als traditionele stofzuigers die je zelf bedient. 

Sommige robots hebben ook dweilmogelijkheden. Deze kunnen behoorlijk goed werk leveren op hardhouten vloeren. Maar nogmaals, je kunt ze niet vergelijken met traditionele dweilen of robots die speciaal zijn ontworpen voor dweilen. Terwijl stofzuig- en moprobots een extra laag stof en vuil verwijderen, verwijderen ze hardnekkige vlekken mogelijk niet volledig.

Gebruiksgemak

De meeste robotstofzuigers zijn slimme apparaten die verbinding maken met een app. Je kunt ze eenvoudig beheren vanaf jouw mobiel nadat je de app hebt geïnstalleerd en de robot met jouw apparaat hebt verbonden. Niet alle gebruikers hoeven de app te hebben. Er is echter ten minste één persoon nodig om een account aan te maken en te configureren om de robot op afstand vanuit de app te kunnen bedienen. 

Zodra de robotstofzuiger is ingesteld, hoef je deze alleen maar in te schakelen. Hij zal beginnen met het schoonmaken van het gebied terwijl hij ook de layout ervan onthoudt. De robot zal proberen de kortste routes te vinden om de reinigingssessie snel af te ronden terwijl het hele oppervlak wordt bedekt. Je kunt de robot ook programmeren om op specifieke tijden en dagen te beginnen met het schoonmaken van jouw huis. 

Sommige robots kunnen ook via spraakopdrachten worden aangestuurd via Amazon Alexa of Google Assistant, zodat je ze kunt vertellen wanneer ze moeten beginnen en stoppen met schoonmaken.

Automatisering en prestaties

Het hele doel van het kopen van een robot is om zo min mogelijk te maken te hebben met de stofzuigtaak. Hiervoor heb je een goed presterende robot nodig die minimaal ingrijpen vereist. Zodra je de robot hebt geconfigureerd, moet deze de rest doen.

Deze robots brengen automatisch de ruimte in kaart waarvoor je ze gebruikt. Tenzij je je instellingen verandert, onthouden ze het gebied en de obstakels. Dit doen ze door infraroodsensoren of lasertechnologie in te zetten.

De infraroodsensoren helpen robots obstakels te vermijden en van richting te veranderen zodra ze deze tegenkomen. stofzuigrobots met lasertechnologie presteren nog beter omdat ze vuilere gebieden kunnen identificeren die een grondigere reiniging nodig hebben.

Vorm

De meeste robotstofzuigers hebben een ronde vorm. Hierdoor kunnen ze gemakkelijk bewegen en obstakels vermijden. Er zijn echter ook D-vormige robots. Deze kosten meer. Maar ze reinigen randen en hoeken beter. Ze hebben ook een breder reinigingsoppervlak, zodat ze efficiënter zijn en het schoonmaken sneller voltooien.

Onderhoudsbehoeften 

De meeste robots hebben minimaal onderhoud nodig. Je hoeft de hoofdborstel misschien maar om de twee weken of één keer per maand schoon te maken, afhankelijk van hoe vaak je de robotstofzuiger gebruikt. Als je huisdieren hebt, heeft de stofzuiger meer onderhoud nodig. Dit komt omdat hij meer haar en vuil zal verzamelen. Mogelijk moet je de filter-, zij- en hoofdrolborstel vaker vervangen.

Vuilverwijderingssysteem 

De meeste robotstofzuigers werken als traditionele stofzuigers als het gaat om vuilverwijdering. Je moet het vuil dus na één of twee schoonmaaksessies handmatig afvoeren. Duurdere robots hebben ook ingebouwde bakken. Na elke schoonmaak verplaatsen ze automatisch het vuil van de hoofdcontainer waar het wordt verzameld in de bak. Zodra de prullenbak vol is, krijg je een bericht om hem te legen.

Batterijduur

Voldoende batterijduur is een andere functie waar je op moet letten. Als je een groot huis hebt, heb je een stofzuigerrobot nodig met een batterij die lang genoeg meegaat om de hele schoonmaak in één sessie te voltooien. Robots met een kortere batterijduur moeten vaker opgeladen worden. Dit betekent dat ze meer energie verbruiken en meer tijd nodig hebben om de klus te klaren.

Jouw instelling 

Jouw instelling speelt een grote rol in hoe gemakkelijk het is voor de stofzuigerrobot om de vloeren schoon te maken.

Obstakels

Hoe meer obstakels hem in de weg staan, hoe meer tijd het kost om elke schoonmaaksessie te voltooien. Als je het meeste uit jouw robot wilt halen en zijn reinigingsvermogen ten volle wilt benutten, maak je het de robot eenvoudiger. 

Probeer je meubels te verplaatsen, zodat er zo min mogelijk obstakels in het midden van de kamer zijn. Als je een tafel met stoelen hebt, wil je ze misschien op de tafel of bank zetten terwijl de robot werkt. 

Bekijk welke robots betere prestaties bieden in gecompliceerde omgevingen. Sommige kunnen obstakels gemakkelijker omzeilen; anderen struikelen erover en sturen vervelende foutmeldingen. Je kunt de top tien beoordelingen van robotstofzuigers lezen om een algemeen idee te krijgen van hoe goed deze robots zouden moeten presteren.

Hoogte 

De hoogte van jouw meubels en die van de robot moeten op elkaar afgestemd zijn. Je robot moet onder voorwerpen zoals je bank kunnen komen. Zoek dus naar een model dat hier laag genoeg voor is. Sommige robots zijn minder dan 3 centimeter hoog, zodat ze gemakkelijk onder het meubilair kunnen navigeren.

Ruimte

Ook de grootte van je woning is belangrijk. Sommige robotmodellen zijn meer geschikt voor kleine ruimtes, terwijl andere zijn ontworpen voor grote huizen of kantoren van meer dan 2000 vierkante meter. Betalen voor dit laatste heeft geen zin als je in een klein appartement woont.

Tapijten vs. vloeren

De meeste robots hebben geen problemen met het stofzuigen van elk oppervlak, van hout tot tegels en tapijten. Sommige zijn slim genoeg om hun stroomverbruik automatisch aan te passen bij het reinigen van een tapijt, wat meer kracht en snelheid vereist. Vervolgens schakelen ze terug naar hun normale modus wanneer ze hout of tegels tegenkomen. 

Het probleem is dat goedkopere modellen soms verstrikt raken in kleinere vloerkleden. Als je thuis bent terwijl de robot aan het werk is, is dit geen probleem. Het apparaat stuurt je een foutmelding of je krijgt het te horen via een bepaald geluid. Vervolgens kun je hem losmaken en de stofzuiger weer aan het werk zetten. Als je weinig of geen vloerkleden hebt, des te beter. Zelfs een goedkoper model werkt dan prima.

Andere overwegingen 

Er zijn nog andere dingen om te overwegen.

Prijs

De prijzen van robotstofzuigers variëren enorm afhankelijk van hun merk, vermogen, batterijduur, besturingssysteem en reinigingsfuncties. Je kunt een goedkoper model krijgen voor slechts €120. Stofzuigers die ook kunnen dweilen, kosten meestal meer, met high-end modellen die prijzen van €650 tot €1000 hebben.

Garantie-en retourbeleid

Garantie is belangrijk als de stofzuiger kapot gaat en gerepareerd moet worden. Zorg ervoor dat je een model koopt met een goede garantie, vooral als je er meer dan €500 voor betaalt – wat boven de gemiddelde prijs ligt. Lees ook het retourbeleid van het bedrijf om te zien hoe je het product kunt retourneren en om een terugbetaling of vervanging kunt vragen en wie de verzendkosten betaalt.

Klantenbeoordelingen 

Klantrecensies zijn een goede stap in jouw onderzoeksproces. Je kunt beginnen met het lezen van de top 10 robot stofzuigers beoordelingen om meer te begrijpen over hoe deze producten werken. Kies vervolgens een paar modellen die je leuk vindt. Belangrijk is dat je je het kunt veroorloven, maar kijk ook wat klanten erover zeggen.