Jouw gids voor het kopen van de beste computermonitor

Elias Gerald

Het kopen van een computermonitor is niet eenvoudig. Er zijn veel opties om uit te kiezen. Elke computermonitor wordt geleverd met een eigen schermgrootte, resolutie en paneeltype, om maar een paar essentiële functies te noemen. Hoe kun je ervoor zorgen dat je de meest geschikte monitor voor jouw wensen koopt? 

Lees eerst wat de basisfuncties van een computerscherm zijn. Denk vervolgens na over de functies die je het meest interesseren en ga alleen op zoek gaan naar monitoren die deze bieden. Ontdek hoe je de beste computermonitoren kunt beoordelen en vergelijken.

TLDR: Computermonitoren zijn er in enorm veel soorten en maten. Deze handleiding helpt je de beste monitor voor jouw behoeften te vinden door de belangrijkste functies in kaart te brengen. 

Belangrijkste kenmerken om te overwegen bij het kopen van een computermonitor

Je zult veel uren op jouw computerscherm kijken, dus het is cruciaal om er een te kopen die aan jouw behoeften en voorkeuren voldoet. Hier zijn de belangrijkste functies om te beoordelen bij het zoeken naar goede computermonitoren.

Schermgrootte

De schermgrootte van een computermonitor wordt uitgedrukt in inches en gemeten aan de hand van een diagonale lijn (van hoek tot hoek). De gemiddelde grootte is 22 inch. Er zijn ook kleinere monitoren die 15 inch meten, en natuurlijk zijn er tal van grotere (zelfs van wel 34 inch). 

Als je genoeg ruimte hebt, kun je een grote monitor overwegen, maar dit kost uiteraard ook meer. Het voordeel van een grote monitor is het bioscoopachtige gevoel dat je krijgt bij het bekijken van video’s. Het kan je ook helpen als je presentaties moet geven met je pc of als je een groot scherm nodig hebt voor je werk.

Monitorvorm

Er zijn twee soorten schermvormen : gebogen en recht. Hier zijn de belangrijkste voordelen van elke soort:

  • Recht

Rechte of platte monitoren zijn traditionele monitoren die je in verschillende modellen kunt vinden. Als jouw ruimte beperkt is, zijn dit goede monitoren. Je hebt geen scherm nodig voor jouw perifere zicht. Als je verblinding door invallend licht wilt voorkomen, zijn deze monitoren een goede keuze. 

  • Gebogen 

Een gebogen monitor kan een uitstekende optie zijn voor gamers. Deze monitoren bieden een boeiendere en meeslepende ervaring dankzij het grotere gezichtsveld dat ze bestrijken. Bovendien hebben ze een futuristisch uiterlijk en nemen ze iets minder ruimte in beslag dan rechte exemplaren. Afhankelijk van hoe licht op het oppervlak reflecteert, kan invallend licht op deze monitoren echter eerder voor verblinding zorgen.

Monitorstijl

Er ontstaan voortdurend nieuwe monitortypen. Tussen de meest populaire typen zitten ook touchscreen monitoren. Deze werken net als smartphoneschermen. Ze kunnen een goede optie zijn voor bepaalde werktaken of om te gebruiken voor entertainment.

HDR- of High Dynamic Range-monitoren zijn ook een goede optie. Ze bieden een beter contrast en een uitgebreider kleurenpalet, evenals verbeterde helderheid.

Monitorresolutie 

De beste computermonitoren hebben een hogere resolutie, wat leidt tot een betere beeldkwaliteit. Resolutie verwijst naar het aantal pixels dat het scherm in elke dimensie kan weergeven. 1920x1080 is tegenwoordig de gemiddelde resolutie. Het zorgt voor een goede beeldkwaliteit voor de meeste afmetingen. De meeste monitoren werken nog steeds op LCD-technologie en gebruiken LED om beelden weer te geven.

OLED-monitoren worden waarschijnlijk de volgende innovatie in de markt. Grote namen zoals Samsung, Sony en LG richten zich op het ontwikkelen hiervan. Deze monitoren hebben geen achtergrondverlichting nodig om te functioneren. Ze bieden een uitstekende helderheid en een hoog contrast.

Reactietijd

Deze functie vertelt je hoe snel de computermonitor kan reageren op wat er op het scherm gebeurt. Dit behelst het vermogen van de monitor om de beeldovergangen weer te geven. Het kan belangrijk zijn of niet, afhankelijk van waarvoor je de monitor gebruikt. 

Als je een gamer bent, moet je rekening houden met deze functie. Je wilt dat jouw monitor zich direct aanpast aan de beelden die gauw veranderen in snelle game-actie. De responstijd wordt berekend in milliseconden. Goede computermonitoren hebben een lage responstijd. Dit zorgt ervoor dat de pixels op het scherm snel veranderen, soms wel in een paar milliseconden.

Ondersteunde poorten

Met poorten of ingangen kun je jouw monitor op een computer aansluiten. Moderne computermonitoren, gebogen of recht, bieden meestal dezelfde soorten poorten. De meest populaire zijn USB-C, HDMI, DVI, VGA en DisplayPorts. Als je jouw monitor wilt aansluiten op andere apparaten, zoals jouw smartphone, een gamecontroller of geheugensticks, koop je er een met meerdere USB-poorten.

Andere aspecten om te overwegen 

Bekijk ook deze functies als je een monitor koopt om er zeker van te zijn dat jouw nieuwe monitor beelden van topkwaliteit biedt.

Vernieuwingsfrequentie

Deze snelheid wordt uitgedrukt in hertz (Hz) en verwijst naar de frequentie waarmee het beeld op het scherm wordt bijgewerkt. De typische verversingssnelheid is 60 Hz.

Beeldverhouding

De standaard beeldverhouding is 16:9. Dit verwijst naar hoe het scherm het beeld weergeeft in relatie tot hoogte en lengte. Voor een meer uitgerekt beeld, dat je misschien liever hebt als je een gamer bent, kun je de 21:9-verhouding kiezen.

Type paneel

Dit is het paneel waarop het scherm zit. De meest voorkomende soorten panelen zijn:

  • Twisted Nematic of TN Panels (TN): bieden snelle responstijden en zijn betaalbaar
  • In-Plane Switching Panels (IPS): focus op kleurkwaliteit en kijkhoeken 
  • Verticale uitlijningspanelen (VA): zorgen voor een goed contrast 

Veelgestelde vragen

Hoe vind je de beste Mac-computermonitoren? 

Top computermonitoren voor Mac kunnen kwaliteiten hebben als 4K-resolutie, gebogen scherm, volledige HDR-ondersteuning, compatibele poorten en tal van andere functies. Stel jouw wensen en eisen vast voordat je op zoek gaat naar een Macintosh-monitor.

Hoe kies je dubbele monitoren (dual monitors)? 

Om ervoor te zorgen dat je de beste dubbele monitoren kiest, moet je rekening houden met de volgende zaken:

  • De compatibiliteit van de monitoren
  • Jouw beschikbare ruimte
  • Installatiegemak
  • De randen van de monitoren (microranden leiden minder af)

Hoeveel kost een goede monitor? 

Computermonitoren zijn er in verschillende modellen en bieden verschillende functies en voordelen. Daarom variëren hun prijzen ook. Je kunt overal tussen €200 en €500 betalen voor een goede monitor, afhankelijk van het model dat je zoekt en wat je doel is. 

Fervente gamers betalen vaak meer voor een kwaliteitsmonitor die een meeslepende ervaring biedt (ergens tussen de €400 en €500).

Waar het op neer komt

Of je jouw computer nu gebruikt voor werk, gaming of andere persoonlijke doeleinden, je hebt een goede monitor nodig die compatibel is met jouw computer en past in jouw omgeving. Houd de bovenstaande functies in je achterhoofd bij het zoeken naar goede computermonitoren. Vergeet ook niet dat de prijs meestal de kwaliteit van het product weerspiegelt.