Jouw kopersgids voor het kiezen van de beste laptop

Elias Gerald

Bij het kiezen van de beste computer voor jouw behoeften, zijn er veel functies om te overwegen. Je kunt op zoek gaan naar de perfecte match door bijvoorbeeld te kijken naar de top tien laptops. Het lezen van vergelijkingen en beoordelingen geeft je daarbij een beter inzicht in wat elke laptop kan. Hier zijn enkele van de belangrijkste functies om op te letten bij het vergelijken van laptops. 

TLDR: Deze gids biedt een overzicht van de essentiële functies om op te letten bij de aankoop van een nieuwe laptop.

Functies om op te letten bij het kopen van een nieuwe computer 

Besturingssysteem 

Als je al je hele leven Windows gebruikt, ben je misschien niet klaar om over te schakelen naar MacOS of Chrome OS. Ben je op zoek naar een nieuwe Mac om de oude te vervangen? Dan overweeg je Windows misschien niet eens. Als je hier geen mening over hebt, zijn hier de belangrijkste voordelen die elk besturingssysteem biedt:

  • Windows: verhoogde flexibiliteit en beschikbaarheid (het meest populaire besturingssysteem), betaalbaarheid, aanpasbaarheid (werkt op zowel tablets als laptops).
  • MacOS: digitale assistentie, connectiviteit met andere Mac-apparaten, uitstekende prestaties, verhoogde stabiliteit (geen bugs en fouten), bijna geen virussen.

Schermgrootte 

De schermgrootte van de laptop is een van de belangrijkste functies die kopers overwegen bij het kopen van een nieuwe computer. Kleinere of gemiddelde monitoren werken misschien alleen goed voor jou als je een laptop voor persoonlijk gebruik koopt. Met klein bedoelen we monitoren van 11 tot 12 inch. Gemiddelde laptops hebben een scherm van 13 tot 14 of 15 tot 16 inch. 

Als je echter een groter scherm nodig hebt voor je werk, wil je misschien een laptop met een scherm van 17 tot 18 inch.  Maar hoe groter de schermdiagonaal, hoe zwaarder de laptop. Je zult een laptop met een 18-inch scherm niet heel graag ergens mee naartoe nemen.

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit bepaalt hoe jouw laptop afbeeldingen weergeeft. Een laptopscherm met een groter aantal pixels biedt een kwaliteitsbeeld dankzij de verbeterde resolutie. Full HD-laptops zijn tegenwoordig de meest populaire opties voor diegenen die op zoek zijn naar een uitstekende beeldkwaliteit met een goede resolutie en helderheid.

Batterijduur

De batterijduur is een andere essentiële functie die je niet over het hoofd mag zien bij het kopen van een laptop. Als je je nieuwe laptop onderweg wilt gebruiken, heb je een goede batterij nodig die ongeveer acht uur meegaat – op zijn minst. Vraag naar specificaties voor de levensduur van de batterij, zoek naar aanbevelingen en lees recensies voordat je een laptop koopt.

Connectiviteit 

Connectiviteit is cruciaal als je op afstand werkt. Je kunt mogelijk niet altijd verbinding maken met gratis WiFi.  Je moet dan dus een laptop met goede connectiviteit overwegen. Je wilt verbinding kunnen maken met internet, zelfs als je niet in de buurt van een router bent. 

Zoek naar een laptop met 4G, 5G of LTE-ondersteuning. Als je een stapje verder wilt gaan, kun je kiezen voor Wi-Fi 6. Computers met dit type connectiviteit bieden een nog krachtigere en stabielere verbinding.

Poorten

Poorten zijn ook belangrijk voor de connectiviteit. Misschien wil je jouw laptop aansluiten op verschillende apparaten en opladers. Steeds meer laptops bieden tegenwoordig USB-C-poorten, waardoor je in de meeste gevallen eenvoudig je laptop kunt opladen. Andere veel voorkomende soorten poorten zijn USB 3.0 en HDMI.

Toetsenbord & Touchpad 

Het toetsenbord van jouw computer is essentieel, vooral als je hem voor werk gebruikt en je voor je werk veel moet schrijven. In dat geval wil je op zoek naar een laptop met goede recensies hierover. De afstand tussen de toetsen is essentieel. Dus kijk hoe ze voelen als je erop drukt. 

Als je een laptop koopt in een fysieke winkel, test dan het toetsenbord om te zien of deze voldoet aan jouw eisen. Ook moet het touchpad van hoge kwaliteit zijn. Hij moet de cursor niet laten springen of hectisch op het scherm doen bewegen. Kijk ook of hij reageert op verschillende multitouch-gebaren.

Touchscreen Functies

Als je een fan bent van touchscreens, is het goed om te weten dat deze functie tegenwoordig in veel laptopmodellen is verwerkt. Je kunt kiezen voor een laptop met touchscreen als je gewend bent om op jouw tablet of smartphone te werken en hetzelfde gebruiksgemak van een laptop verwacht. Maar houd er rekening mee dat deze functie ook de prijs van de laptop verhoogt. Meestal is het alleen aan te raden een computer met touchscreen te kopen als je op zoek bent naar een 2 in 1. Lees verderop meer over 2 in 1.

Koelsysteem

Als je je computer vooral gebruikt om te gamen, is een goed koelsysteem een ander aspect om rekening mee te houden. Intensief gebruikte laptops kunnen hoge temperaturen bereiken die ze vertragen naarmate de capaciteit van de CPU afneemt. Kies een laptop met een robuust ingebouwd koelsysteem om te voorkomen dat je extra moet uitgeven aan een extern systeem.

CPU en opslagschijf 

De CPU van de computer is de processor of het 'brein'. Of je een sterke of een gemiddelde processor nodig hebt, is afhankelijk van het doel van de computer. Van Intel 5 tot Intel 11 Gen, AMD of Apple-processors, er zijn veel opties om uit te kiezen. 

Om de juiste te kiezen, moet je weten wat voor soort prestaties en uithoudingsvermogen je wilt hebben. Als je geen professional bent, vertel de winkelbediende dan waarvoor je de laptop gaat gebruiken en vraag hen om je aanbevelingen te doen. Of vraag een meer deskundige vriend om je te helpen. 

De opslagschijf is het onderdeel dat verantwoordelijk is voor gegevensopslag. Deze speelt ook een belangrijke rol in de snelheid en prestaties van de computer. Als je niet veel interne opslag nodig hebt, waarvoor je voor een harde schijf zou kiezen, kan een SSD-schijf je computer helpen sneller te werken.

Andere overwegingen

Hier zijn nog een paar aspectenom te overwegen voordat je investeert in een nieuwe laptop.

Classic vs. 2 in 1

Twee-in-één laptops zijn steeds populairder geworden sinds tablets trendy zijn geworden. Er zijn twee soorten 2 in 1 laptops:

  • Convertible: je klapt het toetsenbord onder het scherm van de laptop en je krijgt een tablet. 
  • Afneembaar: je maakt het toetsenbord los van het scherm om je laptop als tablet te gebruiken.

Als je op zoek bent naar meer draagbaarheid en gebruiksgemak, zijn twee-in-één modellen een goede keuze. Als je jouw computer voor op kantoor of thuis gebruikt, is een klassieke misschien een betere (en meer betaalbare) keuze.

Klantenbeoordelingen 

Lezen wat anderen te zeggen hebben over de laptop die je van plan bent te kopen, kan je helpen een betere keuze te maken. Klant- en expertbeoordelingen zijn een geweldige bron van informatie en feedback. Begin met iets generieks, zoals de top 10 laptops reviews. Maak vervolgens een kleine lijst van modellen binnen jouw budget en zoek naar beoordelingen voor die laptops.

Garantie

Garantie helpt je te voorkomen dat je forse bedragen betaalt voor computerreparaties. Zoek naar een laptop met een langdurige garantieperiode. Hiermee kun je een tijdje met de laptop werken zonder risico voor jouw portemonnee. Veel laptops bieden slechts één jaar garantie. Sommige worden geleverd met een garantie van 2-4 jaar. Je hebt ook de mogelijkheid om te betalen voor een verlengde garantie.

Doel

Jouw werk kan een belangrijke factor zijn bij het kiezen van een computer. Denk bijvoorbeeld aan grafische ontwerpers. Ze hebben grote monitoren nodig met een goede resolutie. Sommige mensen werken misschien nog steeds met dvd's. Als dit voor jou het geval is, moet je op zoek gaan naar laptops met ingebouwde dvd-stations. 

Spelcomputers hebben ook hun specifieke functies. Sommige van de top tien laptops in deze niche worden bijvoorbeeld geleverd met gebogen schermen die een meer meeslepende game-ervaring bieden. 

Als je jouw laptop voor persoonlijke dingen gebruikt, kan een eenvoudig model met een goede levensduur van de batterij en een verlengde garantie een prima keuze zijn.

Prijs

Als we kijken naar de prijs, is geen enkele laptop goedkoop. Je moet daarom eerst een budget bepalen voor deze uitgave. Een laptop kopen is niet iets wat je elke dag doet. Dus misschien wil je wat extra geld opzij zetten om een kwaliteitslaptop te kunnen kopen. Reguliere modellen kunnen overal tussen €500 en €1500 kosten. Als je een premium laptop wilt, reken er dan op om meer dan €1500 uit te geven.