Kies de beste luchtreiniger voor jouw huis

Trudie Christine

Frisse lucht is enorm belangrijk voor onze gezondheid. Maar hoewel we daar vaak niet bij stilstaan, kan niet alleen de luchtkwaliteit buiten in drukke steden schadelijk zijn. Ook de lucht die in onze huizen hangt kan erg vervuild zijn. Soms zelfs nog meer dan buiten: De kwaliteit van de lucht binnen kan wel tien keer erger zijn. Dat komt doordat alle vuile lucht van uitlaatgassen binnenkomt en daar nog vuiler wordt door producten en stof. Daarbij komt ook nog dat veel mensen allergisch zijn aan dingen die in de lucht hangen, zoals bijvoorbeeld stof of pollen die zich heel makkelijk een weg naar binnen werken en voor een benauwd gevoel zorgen. Het is dus niet zo dat die allergieën niet de kop op kunnen steken zolang je binnen in huis bent.

Overweeg jij om een luchtreiniger te kopen? Topidee! Een luchtreiniger zuigt vervuilde lucht op en zet die om in nieuwe, reine lucht. Tijdens dat proces worden stof en pollen uit de lucht gehaald, maar zelfs ook tabaksrook en haren van je kat of hond. Er zijn modellen die ook virussen en bacteriën uit de lucht verwijderen en op die manier onschadelijk maken. Een luchtreiniger heeft heel wat voordelen en kan dus een bijzonder nuttige aankoop zijn voor jou en je hele gezin.

Ben je een beetje overweldigd door de verschillende soorten luchtreinigers en weet je niet helemaal voor welke jij zou gaan? Geen probleem, hier vertellen we je alles wat je moet weten over luchtreinigers en waar je op moet letten vooraleer je er eentje aankoopt. We tonen ook enkele interessante voorbeelden.

De eigenschappen van een goede luchtreiniger

De verkoop van luchtreinigers is sinds het Coronavirus gigantisch gestegen. Mensen willen ervoor zorgen dat de lucht in hun huis zo rein en gezond mogelijk is. Maar waar moet je precies rekening mee houden om het beste exemplaar te vinden?

Eerst en vooral moet je kijken naar de capaciteit van de luchtreiniger en de grootte van de ruimte waar je hem wil plaatsen. Deze van Nobebird is bijvoorbeeld een zeer goede en budgetvriendelijke optie voor een kleine kamer van maximaal 25 vierkante meter, terwijl dit modieuze exemplaar van Philips dan weer iets duurder is in aankoop, maar wel een ruimte tot 49 vierkante meter kan reinigen. De grootte van de kamers in de woning zal je keuze dus sterk beïnvloeden. De grootte van het toestel zelf kan ook van belang zijn. Als je hem vaak wil verplaatsen van de ene kamer naar de andere, kijk je best naar een zo compact mogelijk model.

Wat ook belangrijk is om in gedachten te houden, is het geluidsniveau van de luchtreiniger. Als het de bedoeling is dat je apparaat ook in de slaapkamer wordt gezet, check je best of er een slaapmodus aanwezig is. Zo is dat het geval bij de luchtreiniger van Levoit. Er zijn overigens ook verschillende snelheidsmodi aan dit model, zo kan je in iedere omgeving een andere modus kiezen.

Luchtreinigers hebben vaak meerdere filters die elk hun eigen doel hebben. Zo is er een HEPA-filter, een koolstoffilter of een geurfilter. De HEPA-filter zuivert de lucht en filtert pollen en huisstofmijt. Een koolstoffilter heb je dan weer nodig om geurtjes uit de lucht te halen. Kijk dus altijd na welke filters in de luchtreinigers zitten.

Hou er wel rekening mee dat deze filters regelmatig gereinigd of vervangen moeten worden. Vaak zijn de filters in luchtreinigers niet wasbaar en moet je er dus nieuwe kopen. Dat kan dus zeker wel een terugkerende kost zijn waaraan je moet denken.

De functies van een luchtreiniger

Naast het reinigen van de lucht in je huis, kunnen de meest luchtreinigers nog meer. 

Naast schone lucht kan het op heel warme dagen ook zalig zijn om koele lucht in huis te hebben. Er zijn reinigingsfilters die deze functie hebben en dus zowel lucht filteren als koelen. Een voorbeeld hiervan is de torenventilator van SXFYWYM. Deze doet bovendien ook dienst als luchtbevochtiger en luchtdroger. Dit aparte en hippe design kan je krijgen in zilver, roze of zwart.

In de winter kan de lucht vaak te droog zijn. Veel isoleren is slecht voor de luchtvochtigheid en leidt tot hoofdpijn, een verstopte neus en vermoeidheid. Een luchtreiniger met bevochtigings- of luchtwasfunctie jaagt de droge lucht door water en blaast de lucht mét vocht weer de ruimte in. Het overgebleven water in het apparaat houdt stof en pollen vast.

Hou je van een lekker geurtje in huis? Dan kan je ook opteren voor een luchtreiniger met geurdispenser. In sommige exemplaren kan je zelf je favoriete geurolie aan het water toevoegen.

Een luchtreiniger in je woning hebben is sowieso een goed idee. Maar naast bij je thuis, is het ook aangeraden om een luchtreiniger op kantoor te zetten. De luchtkwaliteit in kantoorgebouwen is vaak erg droevig.

Er zijn dus heel wat mogelijkheden en het is aan jou om te bepalen wat jij precies van je luchtreiniger verwacht. Als je enkel wil dat de lucht in je huis gereinigd wordt zonder meer, is een eenvoudig model perfect daarvoor. Heb je veel last van allergieën? Dan kijk je best naar de krachtige reinigers die alle pollen en stoffen de lucht uit helpen. Vervolgens heb je dus nog heel wat extraatjes zoals een luchtwas- of geurfunctie. Voor welke kies jij?