Zo kies je je volgende boek

Elias Gerald

Iedere lezer worstelt er weleens mee: Je wil een nieuw boek en je weet niet welk. Het aanbod online en in de winkels is natuurlijk oneindig en soms kan het moeilijk zijn om door de bomen het bos te zien. 

Soms zit je ook in een periode waarin het lezen bijzonder moeizaam gaat. Je leest weinig en je vindt het moeilijk om een boek te vinden dat je aandacht vasthoudt. Je hebt jezelf aan het begin van het jaar misschien ook een leesdoel opgegeven en dat dreig je nu niet te halen. Met enkele tips kan je op zoek gaan naar het boek dat jij op dit moment nodig hebt, en haal je jezelf in een mum van tijd uit die leesdip.

Vraag je af waar je nu nood aan hebt

Je kan enkele favoriete thema’s hebben, maar vaak hangt het soort boeken dat je wil lezen af van de periode. Ga je op vakantie naar een zonnige bestemming? Dan kies je wellicht beter voor een luchtiger verhaal. Misschien een romantisch boek? Maar spendeer je je winteravonden op de bank met een kop warme chocolademelk? Dan neig je misschien eerder naar een goede thriller

Misschien zijn er onderwerpen waar je graag meer over zou weten. Heb je onlangs een interessante documentaire gezien en wil je jezelf meer verdiepen in een bepaald deel van de geschiedenis? Of zijn er sociale thema’s waar je graag meer van op de hoogte zou zijn? Dat zijn goede uitgangspunten om je boekkeuze op te baseren.

Baseer je op je favorieten

Er zijn ontelbaar veel auteurs met ieder een eigen schrijfstijl. Wie zijn jouw favorieten? Heb je ooit een verhaal gelezen waarin je helemaal werd meegesleept? Kijk eens of die schrijver nog ander werk heeft. Misschien is er wel iemand die zó leuk schrijft dat je er helemaal blij van wordt, of dat het je ontroert. Naar die auteurs kan je op zoek gaan.

Laat het internet je helpen

Er zijn verschillende websites waarop jij kan aanduiden welke boeken je al gelezen hebt en welke op je te-lezen lijstje staan. Bovendien kunnen lezers ook recensies schrijven waardoor je een goed beeld krijgt van hoe geliefd het boek is.

Dat is echter niet het enige waar deze websites je mee kunnen helpen. Gebaseerd op de boeken die jij de hoogste scores geeft, zal je ook voorstellen krijgen die passen bij jouw leesstijl en smaak. Je kan zelfs kleine testjes doen waarbij je vragen beantwoord over wat je het liefst leest en wat helemaal niet. Zo krijg je aanbevelingen waar je misschien niet meteen zelf aan gedacht zou hebben.

Dagelijks worden nieuwe titels gepubliceerd. Het overzicht behouden is dus zeker niet altijd evident. Daarom kan het handig zijn om verschillende website in de gaten te houden die boekenlijsten online zetten. Je blijft op de hoogte van nieuwe titels en kan meteen beslissen of er iets voor jou bij zit. Kijk bijvoorbeeld eens naar de meest populaire boeken in Nederland op dit moment, misschien zit daar jouw volgende boek wel tussen!

Laat je inspireren door je omgeving

Boeken uitlenen kan een goede manier zijn om dan op jouw beurt ook boeken te ontvangen die je misschien nog niet kent. Boeken ruilen met vrienden, collega’s of zelfs vreemden kan tot geweldige ervaringen leiden. Je leert elkaar beter kennen en je hebt boeiende gespreksonderwerpen.

Wanneer je omgeving weet dat je graag leest en wat jouw favoriete genres zijn, zullen ze jou ook boeken aanraden. Dat is handig, want zo kan je boeken ontdekken die je zelf nooit gevonden zou hebben. Die tips kunnen jouw interesseveld ook verbreden en je kennis laten maken met nieuwe boeken.

Sluit je aan bij een groep of maak lijstjes

Als je een gepassioneerde lezer bent, kan het leuk zijn om lid te worden van een boekenclub zodat je boeken kan bespreken met mensen die even graag lezen als jij. Een bijkomend voordeel is dat de groep jou dan titels geeft die je moet lezen. Dat maakt dat jij nieuwe boeken leert kennen én dat je niet iedere keer weer hoeft te kiezen tussen oneindig veel boeken. Vaak zijn er ook deadlines die ervoor zorgen dat je aan bepaalde boeken prioriteit geeft, wat je leestempo ook weer ten goede komt.

Denk op voorhand na over welke boeken of genres je wil lezen zodat je nooit zonder ideeën zit. Je kan bijvoorbeeld een lijstje maken aan het begin van ieder jaar of iedere maand waarin je noteert hoeveel je wil lezen en welke genres. Bijvoorbeeld één klassieker en één modern werk per maand.

Luister naar je eigen stemming

Wanneer je aan het browsen of shoppen bent om een nieuw boek te kopen, is de verleiding soms groot om voor een titel te gaan die bijvoorbeeld heel bekend is en die al lang op je lijst staat, omdat je het gevoel hebt dat je dat werk gelezen moethebben. Wanneer je in een trage leesperiode zit, is dat geen goed idee. Je wil een boek dat het lezen weer vlot doet gaan en dat je opnieuw motiveert om meer te lezen.

Daarom is het belangrijk om na te gaan waarvoor je in de stemming bent. Het is helemaal prima als je al lang uitkeek naar een nieuw boek en, wanneer het er is, op dat moment geen zin hebt om het te lezen. Ga voor een boek dat goed voelt.