De technologie achter DAB-radio begrijpen

Adrian Miroslaw
https://m

Digital Audio-uitzending (DAB) is een veelzijdig digitaal radio-protocol voor het uitzenden van draagbare audio digitale audiomedia, zoals digitale audiostreams of MP3-audiostreams naar voertuigen, draagbare computerapparatuur, mobiele telefoonontvangers en televisie-kijkers. De technologie werd oorspronkelijk ontwikkeld voor telecommunicatie en wordt nu steeds populairder voor het adverteren van voertuigen. Een aantal grootschalige commerciële en industriële bedrijven implementeert deze nieuwe technologie om hun producten en diensten aan een groter publiek te adverteren. Een groot aantal muziekartiesten begint ook het draagbare DAB-systeem te gebruiken om een groter publiek te bereiken. Digital Audio-uitzending is te zien in tal van documentaires en nieuwsspecials en vele prominente entertainers zoals Paul McCartney, Elton John, Bruce Springsteen, koningin Latifah en vele anderen zijn op het podium gekomen met draagbare DAB-radiosystemen.

DAB-radio maakt gebruik van een transmissiesysteem dat is samengesteld uit een zender en ontvangers die zeer vergelijkbaar zijn met traditionele analoge radiosystemen. De verzending is digitaal gecomprimeerd en verzonden via een FM-zender naar draagbare ontvangers die zijn afgestemd op het gewenste kanaal. Het verzonden signaal kan maximaal 100 MHz zijn, die hoog genoeg is om te verzenden en een duidelijk geluid te ontvangen. Omdat het digitaal gecomprimeerd is, is de geluidskwaliteit van superieure kwaliteit in vergelijking met een analoge uitzending. Een ander voordeel van digitale uitzending is dat het signaal kan worden verzonden en ontvangen zonder interferentie van andere draadloze apparaten.

Om de radio-uitzending vast te leggen, zijn twee afzonderlijke zenders en ontvangers vereist. Eén zender maakt het audiotrack en de andere ontvangt het. Om het signaal te ontvangen, verbindt een luisteraar de twee samen met behulp van hoofdtelefoon of oorknoppen. Een kleine ontvanger met een smalle bandbreedte, een draagbaar DAB-radiosysteem (PDR's) genoemd, is in staat om de uitzending van een breder bereik te ontvangen dan conventionele dipoolantennes. De twee zenders moeten echter dicht in de nabijheid van elkaar zijn om een audiostream te maken. Dit betekent dat een enkele zenders mogelijk niet in staat zijn om te uitzenden naar alle gebieden van een groot radio-scannerspectrum.

De nieuwste technologie die vandaag wordt gebruikt, is de MDS-technologie (metalen schijven). MDD's kunnen DAB-radiostations een tweede zender op hun bestaande uitzending toevoegen. Wanneer dit wordt gedaan, kunnen de stations meer spectrum vastleggen en hun dekking verbreden. Bijvoorbeeld, twee DAB-stations die dezelfde bandbreedte delen, kunnen een derde zender toevoegen om een station te maken in het bovenste gedeelte van de audio-band die alleen toegankelijk kan zijn door een ander DAB-station te gebruiken. Met de toevoeging van deze zenders zou het veel gemakkelijker zijn voor mensen om nieuwe auto's te vinden die voorbijgaan.

Het gebruik van MDS heeft de taak van de gemiddelde persoon veel gemakkelijker gemaakt. Deze apparaten kunnen ook kleinere gebieden scannen en een enkele frequentie vinden in een veel grotere straal. In tegenstelling tot de reguliere dipolen die vaak worden gebruikt, kunnen MDS een signaal genereren, zelfs onder lage signaalsterkten. Vanwege dit vermogen zal DAB-radioservice binnenkort een breder scala aan spectrum voor mensen kunnen bieden.

Naarmate er meer mensen bekend raken met deze vorm van communicatie, zijn ze ook meer kans om DAB-radio te gebruiken als een aanvullende communicatiemethode. DAB-radio-uitzendingen kunnen zowel digitaal als analoog worden verzonden die de door ontvangers die zijn uitgerust voor digitale audio-uitzendtechnologie die zijn uitgerust kunnen worden die door ontvangers kunnen worden ontvangen. Dit betekent dat, zelfs als de ontvanger niet is ontworpen voor het ontvangen van digitale uitzendingen, het zeer waarschijnlijk te ontvangen.

Dit is echter niet het geval voor alle ontvangers. Als het signaal niet kan worden ontvangen door één ontvanger, is het zeer waarschijnlijk dat een ander apparaat dat zal doen. Er is ook de kwestie van compatibiliteit tussen DAB-radio-apparaten en hun beoogde ontvangers. Vanwege het feit dat digitale audio-uitzendingen informatie kunnen bevatten die door sommige ontvangers kunnen worden geïnterpreteerd, is er mogelijk interferentie wanneer DAB-radio wordt gebruikt met analoge signalen.

Deze interferentie kan optreden als de ontvanger of de tuner is geconfigureerd om alleen bepaalde soorten digitale signalen te accepteren. In sommige gevallen wordt de interferentie alleen ervaren door luisteraars die naar bepaalde soorten muziek op de radiostations luisteren. In andere gevallen kan de interferentie echter aanzienlijke problemen veroorzaken bij het luisteren naar de radiostations of bij het ontvangen van een inkomende audiokwaliteit van het station. Om deze reden is het belangrijk dat DAB-radio-enthousiastelingen overleggen met anderen die geïnteresseerd zijn in het medium en de beste praktijken leren om het te gebruiken.