Gevlochten vislijn - een forel aas alternatief

Mariana Fabia
https://m

Er zijn vele soorten vislijn beschikbaar, maar een van de meest duurzame en veelzijdige lijnen op de markt is vandaag de gevlochten lijn. Veel verschillende soorten vissers gebruiken gevlochten lijn voor al hun kunstaas. De lijn die wordt gebruikt met veel van de draaiende kunstaas is een gevlochten lijn die is gemaakt van gevlochten vezels van katoen. U vindt dit type vislijn in veel sportwinkels en aaswinkels. Het is ook online beschikbaar.

De gevlochten lijn heeft de neiging om een zeer kleine diameter te hebben, waardoor het erg moeilijk is om te wikkelen. Dit kan ervoor zorgen dat het lokmiddel breken als het lokmiddel wordt opgehangen rond een grote bug of andere vis. Wanneer het gevlochten is, worden de strengen zeer stevig bij elkaar geweven. Dit maakt het moeilijk om te rippen en maakt het aas onmogelijk om over te verkrachten.

Meestal wordt de gevlochten lijn versterkt met verschillende lagen materiaal. De sterkste gevlochten lijn die je kunt kopen heeft een minimale diameter van tien voet. Tien voet lijkt echter niet veel kracht voor de grootte van de haak. Dat is de reden waarom er multi-strenghaak is met de zwaardere meters van gevlochten lijn. De multi-streng is versterkt met drie lagen materiaal, waardoor de kracht nog meer verhoogt.

De sterkte en slijtvastheid van een vlecht varieert met de diameter en dichtheid van de strengen. Gevlochten lijn van hogere kwaliteit heeft een sterkere slijtvastheid dan vlechten. Het is echter belangrijk dat de diameter van de vlecht die u selecteert evenredig is met de diameter van de haak die u gebruikt. Als u een kleinere diameter vlecht voor uw grote haak selecteert, kunt u niet comfortabel worden gegoten. Gieten met de hulp van een enkele regel is niet heel gewoon. Om dit probleem op te lossen, kunt u ervoor kiezen om een beugeler te gebruiken.

Als u de voorkeur geeft aan een visserijtechniek waarin de vlieg in een wateroppervlak dicht bij de kust wordt gegoten, is een mono- of stretch vlecht de ideale optie. Mono is gevlochten lijn die op één uiteinde is uitgerekt. Stretch vlecht wordt meestal gebruikt in vliegvissen wanneer het een onderwateromgeving met veel stroom moet doorlopen.

Spanning is belangrijk in het gieten van een vlieg. Bij gebruik van de sterkste gevlochten lijnen, is de spanning op het optimale niveau, omdat deze bestand is tegen honderden voet van de afstand zonder te worden aangetast. Hoge sterktespoelen worden meestal gemaakt met een beurtvergrendeling met een open gezicht, waardoor de spanning gelijk wordt toegepast op zowel de binnen- als de buitenste uiteinden.

Het beste materiaal dat wordt gebruikt bij de vervaardiging van gevlochten lijnen is polyester. Dit komt omdat polyester de beste thermische geleider is. Het handhaaft de warmte van de vingers, die essentieel is tijdens het werken in koude wateren. De strengen worden normaal gesproken vervaardigd met behulp van een combinatie van nylon, katoen- en polypropyleenvezels.

Vissers moeten kiezen tussen een mono- of stretch-vlechtlijn op basis van de applicatie waarvoor ze de gevlochten lijn nodig hebben. De toepassing kan variëren van landingsgewicht tot vissen vangen. Als u bijvoorbeeld de langste gietafstand nodig hebt, dan hebt u een vlechtlijn nodig met minimale stretch. Aan de andere kant, als u meer controle wilt hebben over de vorm van uw cast, dan kunt u kiezen voor een dikkere gevlochten lijn. Gietafstand wordt bepaald door de mate van stretch in de stof.

Mono-vezel wordt gebruikt bij de vervaardiging van lage stretch mono slijtvaste vlecht. Dit komt omdat het materiaal niet zo vatbaar is voor slijtage. Dit maakt het ideaal voor gebruik bij het maken van vislijnen in Waders.

Mono-vislijn heeft ook de voorkeur omdat het erg licht is. De vislijn wordt geleverd in verschillende diameters, afhankelijk van wat je nodig hebt om te casten. Er is waargenomen dat een zware visser die brede afstanden wil uitgeven vaak de voorkeur geeft aan een diameter van één inch. Dit is echter niet het geval met beginners. Ze zijn de neiging om te gaan voor twee inch diameter vishaken rollen voor hun vislijnen.

Het Berkley-bedrijf produceert vislijnen met behulp van een techniek genaamd nat dompelen. Met deze techniek kan de visser zijn lokmiddel werpen met behulp van een dip. Deze techniek kan zowel met als zonder nat dompelen worden gedaan. Het voordeel met natte dompel is dat het de mono-filament sterker maakt. Het nadeel met deze techniek is dat het de lijn zwak is aan de onderkant van de haspel.