Zo vind jij de perfecte e-reader

Elias Gerald

E-readers zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. De toestellen verkopen na jaren nog steeds als zoete broodjes. En met reden. Ze bieden een geweldig handige oplossing voor wie graag leest, maar niet de hele tijd zware boeken met zich mee wil dragen. Ze zijn makkelijk, licht en gaan lang mee. Tegenwoordig is een e-reader een zeer bekende aanvulling, of zelfs een vervanging, van een fysieke boekencollectie.

Als jij op zoek bent naar een e-reader die bij jouw leesgewoonten past, zijn er een paar dingen waar je je keuze op kan baseren. We zetten ze voor je op een rijtje.

De voordelen van een e-reader

Een e-reader doet niet aan te veel franjes. Het is een product dat precies doet wat je ervan verwacht, namelijk de eigenaar een aangename leeservaring bezorgen en een goed alternatief bieden voor papieren boeken. Niets meer of minder. De levensduur van een e-reader is ontzettend goed en kan eigenlijk niet meer veel verbeterd worden. Dat is natuurlijk goed nieuws voor jou als klant. Eens je een e-reader in huis haalt, zal je er jarenlang van genieten. Doordat een e-reader zo’n voor de hand liggend toestel is, worden ze helemaal niet vaak vervangen of vernieuwd. Jouw toestel zal dus tijdloos zijn.

Ook de batterijduur van een e-reader is indrukwekkend. Op een volle batterij overleeft je elektronische bibliotheek doorgaans enkele weken. Dat is wekenlang leesplezier vooraleer je zelfs nog maar moet denken aan opladen. Daarin onderscheid het toestel zich van andere elektronische apparaten zoals een tablet of smartphone, die het vaak niet langer dan een dag uithouden.

Een e-reader heeft een scherm dat zelfs in volle zon goed leesbaar is. Hierdoor worden je ogen niet belast en is lezen geen vermoeiende activiteit. Het scherm van een smartphone kan soms volledig onleesbaar worden in de zon en de spierwitte pagina’s van een boek zijn vaak verblindend, maar de e-reader heeft dus geen van deze nadelen en presteert optimaal in zeer uiteenlopende omstandigheden. In tegenstelling tot bij een tablet of smartphone is de e-reader uitgerust met een scherm met e-ink. Deze technologie is bijzonder energiezuinig en zorgt ervoor dat de pagina van je e-book er exact zo uitziet als een papieren pagina.

Het allergrootste voordeel van een e-reader is ongetwijfeld het gewicht. Je hoeft niet langer tien boeken in je koffer te stoppen wanneer je op vakantie gaat, of een hele dag rond te lopen met een klepper van een boek in je tas. Een e-reader is licht en blijft dat ook, zelfs wanneer er honderd boeken opstaan. Op voorhand beslissen welk boek je op vakantie gaat lezen, is dus ook niet meer nodig. Je kan ontelbare titels meenemen en op het moment zelf beslissen waar je zin in hebt. Net als met een papieren exemplaar van een boek kan je met je e-reader ook aantekeningen en markeringen maken in de tekst. Wat meer is: je kan ook de grootte en het lettertype van de tekst aanpassen. Dat is met een boek natuurlijk moeilijker. Het apparaat houdt ook bij waar je gestopt bent met lezen, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat de bladwijzer uit je boek gaat vallen en dat je moet zoeken naar waar je gebleven bent.

Bovendien is het ook zo dat een e-reader bijzonder goed bestand is tegen verschillende weersomstandigheden. Er zijn volledig waterdichte modellen. Ook dat is meestal niet het geval met een boek, waardoor lezen aan het zwembad wel eens lastig kan zijn.

Verschillende soorten e-readers

De bekendste e-reader en nog steeds dé hoofdrolspeler in het verhaal van elektronische boeken, is uiteraard de Amazon Kindle. Dit model is zeer budgetvriendelijk en kan makkelijk duizenden titels opslaan. Een volledige bibliotheek past dus gewoon in je tas. Daarnaast kan je ook definities van woorden opzoeken of zinnen vertalen terwijl je pagina open blijft staan. De schermverlichting is instelbaar, dus zowel in het donker als in de zon kan je makkelijk blijven lezen.

Voor wie een iets eleganter en vooral volledig waterdicht design verkiest, is er ook de Amazon Paperwhite. Met dit exemplaar kan je zelfs lezen in bad of in het zwembad. Wat geheugenopslag betreft kan je kiezen tussen 8 of 32 GB. Je kan er zelfs ook een wifi en 4g-optie bij nemen. Daarmee kan je dan ook op verplaatsing nog boeken downloaden.

Het kan natuurlijk zijn dat je naast gedrukte boeken ook houdt van luisteren naar audioboeken. Tijdens het wandelen kan een audioboek zeer goed gezelschap zijn. Wel, ook dat kan met een e-reader! Er zijn modellen waar je audiobestanden op kan downloaden. De Touch HD 3 van PocketBook is er zo eentje. Door Bluetooth-verbinding kan je je hoofdtelefoon draadloos koppelen aan het toestel. Ook dit toestel is uitgerust met een optimale waterbescherming. Van ditzelfde merk is er ook een nieuwere versie: De Touch Lux 5. Die heeft een scherm van 6 inch en komt met geïntegreerde wifi waardoor je materiaal rechtstreeks naar de e-reader kan versturen. 

Je moet jezelf dus de vraag stellen wat voor lezer jij bent. Wil je gewoon e-books lezen of wil je ook overal toegang hebben tot audioboeken en eventueel nog enkele andere applicaties? Is het belangrijk dat je e-reader volledig waterdicht is?

Welk model je ook kiest, investeren in een e-reader is sowieso de moeite waard. Eens je er eentje hebt, ga je je afvragen hoe je ooit zonder kon. Veel leesplezier!